Il y a 27 ans, les amis de Huub Broers étaient ici

Le 9 mars 1980, nous avons eu de la visite. On ne l’oubliera pas vite. Huub Broers et Guido Swéron les avaient invités. Huub Broers leur montrait le chemin.

19800309_01a

Le village de Rémersdael était leur objectif.

 

Avec notamment la salle Rimbiévaux (qui était vide) où aucune vitre n’a résisté au passage de promeneurs de Huub.

19800309_4a

Après leur passage, le village n’était que désolation (voir aussi la maison où ils croyaient s’attaquer au président du Groupe Hérisson de l’époque, Philippe Houbiers) . Avec, en plus, une gendarmerie flamande, qui avait été complice évidemment, goguenarde.

19800309_2a

 

Et, parmi la population locale, le curé se faisait même emmener à la gendarmerie parce qu’il avait osé dire sa façon de penser.

 

19800309_3

C’était bien Huub Broers qui nous avait amené ses amis à l’époque et qui les avait conduits chez nous. Après Rémersdael, ils ont pris la direction de Fouron-Saint-Pierre où Joseph Snoeck s’est senti tellement menacé qu’il a tiré pour se défendre.

 

12 réflexions sur « Il y a 27 ans, les amis de Huub Broers étaient ici »

  1. Ik woonde en werkte van 1985 tot 2000 in Voeren en alles wat hierboven geschreven is en ook de beelden zijn de waarheid. En die is mij door vele honderden mensen onafhankelijk van elkaar, zowel langs Vlaamse als langs Franstalige kant, verteld.
    Hoe kan Huub Broers menen dat hij ooit echt het vertrouwen van de Franstalige minderheid in Voeren kan winnen?

    Bep Mergelsberg, secretaris PvdA-afdeling Sittard-Geleen-Born.

  2. Bep Mergelsberg, en met haar de andere schrijver, zijn ordinaire leugenaars.
    Ik was die dag noch in Remersdaal, noch samen met deze mensen in Sint-Pieters-Voeren!!! Ik liep een half uur voor de groep door Sint-Pieter en verwittigde de BOB dat er iemand met een geweer rond liep. Een BOB-er, E.D. uit Tongeren heeft mij toen doorgestuurd naar Sint-Martens-Voeren. Zodoende zag ik zelfs helemaal niets van wat er in Sint-Pieters gebeurde. In Remersdaal was ik zelfs helemaal niet. Stop dus je fantasieën en leugens en je grootheidswaanzin « ik werkte in Voeren van … tot ». je doet uitschijnen alsof je mensen enqueteerde en de zaak onderzocht. Voor alle andere lezers: ze deed niets van dat alles. Ze liegt grof door te beweren of te insinueren dat ik die dag deze groep mensen leidde. Stop dus je gezever! Het is te stom om waar te zijn.

  3. Jemoet dringend iets gaan doen aan je instelling want je wandelt van leugen naar fantasie. Je betekende toen niets, en nu nog minder voor de Voerenaars. Onthoud wel dat ik mijn rechten heb, waaronder deze van de waarheid en dat ik die desgevallend voor de rechtbank zal afdwingen. Je leugens gaan nu echt veel te ver.
    Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik de Voerenaars mee heb verdedigd tegen de agressie van Happart en Co die onze verenigingen verboden om nog op straat te komen. Of die onze kinderen deden bedreigen. Of die mij op 16 april 1977 (de dag dat ik terugkeerde van huwelijksreis) zwaar toetakelden en voor 6 weken werkonbekwaam sloegen, constatatie die door een Waalse arts werd gedaan. Ik verloor toen deels het zicht uit mijn linkeroog, had mijn neus en oogkas gebroken. Dat is geschiedenis die jullie vergeten.

  4. Broers admet donc qu’il était du côté du VMO. Qu’il leur montrait le chemin, avec une demie heure d’avance.

  5. Mogen wij dan ook verstaan uit de uitleg van de heer Broers dat hij een keer ‘op zijn bakkes’ heeft gekregen en dat hij dan uit wraak de hele VMO en wat er nog aan dat soort groepjes bestond naar zijn dorp haalde om de zaak kapot te kloppen?

  6. Ik koos mijn vrienden zelf en die waren niet bij de VMO te vinden. Wel bij TAK en velen van hen zitten nu in de politiek bij zowat alle Vlaamse partijen, van rechts tot links! Ja, ook bij links. En ik in het centrum. De vechtersbazen die mijn moeder aframmelden, de smeerlappen die koeien van Vlaamse boere de tepels afsneden, zij die mijn kinderen van 3 en 4 jaar bedreigden, zij die ons verboden op straat te komen waren de vrienden van Happart en Xhonneux. Zij sloegen mensen kreupel en wij zouden ons niet hebben mogen verdedigen? Komaan zeg. De straten van Voeren waren toch wel toegankelijk voor iedereen. Weten de mensen wel dat carnavalsoptochten verboden werden, de harmonie verbod kreeg omop straat te komen, de voetballers en de motorcrosse buiten Voeren moesten gaan, schutter G op het Kerkplein van ‘s-Gravenvoeren op mij en anderen schoot, … En dat moesten wij zomaar toelaten?
    Weet men wel dat de eerste betoging op 1 september 1963 vanuit Luik de ruiten aan onze woningen kosten? Kom dus niet zeggen dat wij als eersten op straat kwamen en respecteer de geschiedenis door te durven zeggen wie ermee begon! Neen, ik was geen VMO-er. Dat wil ik nu toch wel eens voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. En neen, MIJN familie collaboreerde niet met de Nazi tijdens de oorlog. Sommige politieke leiders in Voeren kunnen dat niet op hun mouw spelden. Ik wel. Rechts Voeren, dat was veel vroeger al REX, dat waren degenen die met Hitler samenwerkten en waarover wij nu wel zwijgen. Dat zouden wij wel moeten vergeten. Vergeten dat diezelfde families onze families met de geweren bewaakten, onze ooms deporteerden,… Moeten wij blijvend zwijgen als deze mensen ons nu voor Rechts rakkers uitmaken? Schrijf aub uw eigen geschiedenis.Niet de vertimmerde van mij. Ik ben zuiver op de graat. Ik heb nooit mensen gemolesteerd, nooit iemand van jullie geslagen. Ik heb wel vanaf 16 april 1977 (verkiezingen) zes weken plat gelegen met een schedelbarst. Kan iemand mij zeggen of die smeerlapperijen beter waren dan Uiterst Rechts? of net hetzelfde? Voor mij is het antwoord duidelijk.

  7. Quelle escalade! J’ai simplement publié quelques photos rappelant le 9 mars 1980.
    Je me suis trompé: Huub Broers ne guidait pas les manifestants. Il avait laissé cela à un autre membre de son « Harde Kern », mais il était sur la route pour voir si la voie était libre. Il l’écrit lui-même en parlant de son passage à Fouron-Saint-Pierre.
    Je ne me sens absolument pas concerné par les autres faits cités par Huub Broers dans son dernier commentaire.

  8. Il est incroyable de constater que tout le monde n’a pas la même lecture de l’histoire politique des partis du Nord du pays : si, comme Sir Broers le prétendait, le CD&V se situait au centre de l’échiquier politique, notamment depuis l’ascension d’Yves Leterme au sein du parti puis l’association avec la N-VA, il faut qu’on m’explique pourquoi les membres du cdH et plus particulièrement sa présidente, Madame Milquet, refusent tout amalgame avec le  » parti frère  » flamand en vue des élections fédérales du 10 juin prochain…

  9. C’est vrai: en ce qui concerne les attaques, les menaces, les faits crapuleux, Jean-Louis Xhonneux n’est pas concerné en personne. Je l’avoue.

  10. Even de puntjes op de i zetten want de vele honderden Voerenaren die mij informeerden zijn natuurlijk niet gek. Integendeel. Als de « Harde Kern » de groep van Huub Broers was, dan beschouwt de gewone mens hem ook als verantwoordelijk voor het gedrag van die groep. Juridisch is dat misschien niet juist gedacht, maar zo wordt gedacht en dat laatste is dan weer een feit waarmee men rekening dient te houden als bestuurder.
    De mensen zijn er blijkbaar helemaal aan gewend geraakt dat sommige leiders normaal gezien het volste recht schijnen hebben om ook het werk van andere groepsleden alleen op hun eigen naam te zetten. Want die leiders geven anderen toch de kans om überhaupt iets te doen…

    We zijn alweer een stapje dichter bij de waarheid. Nu weten we dus dat dit laatste juridisch ook niet mag en daarbij alleen maar dàn gedaan wordt wanneer ‘t de leider goed in de eigen kraam past.

  11. Acht Bep, stop toch met onzin te vertellen over dingen waar je totaal niets van weet. Stop met beschuldigen met wat niet waar is. En ja, ik was lid van de Harde Kern. En ja, ik verzorgde de radiouitzendingen ervan. En ja, ik verdedigde de gewone mensen die door een dictatoriaal samenscholingsverbod niet meer met hun harmonie of optochten op straat mochten komen. Of die niet meer in competitie mochten voetballen omdat de voormalige burgemeester en volksmens Dodemont onder druk werd gezet door de bende Hérisson onder leiding van H. Ja, onder die dictatuur – achter een masker van verdrukking – wenste ik uit te geraken. En ja, ik kreeg slaag. En ja, er werd op ons geschoten (en enkele idioten deden dat ook tegen een Waals café in mijn dorp). En ja, mijn moeder werd bont en blauw geslagen. En ja, op 16 april 1977 sloegen ze mij een schedelbarst. En ja, een cafébaas schoot op ons. En ja, ze sneden de tepels van de uiers van koeien. En ja, er werd een Vlaming kreupel geslagen. En ja, bij mij werden de ruiten ingegooid en werden de daders geïndetificeerd. En ja, ik werd thuis (toen in Tienhof) aan de voordeur aangevallen door een bende van vier. En ja, … Dat waren volgens jou allemaal brave onderdrukte mensen van de groep Hérisson onder leiding van H. Oh ja, volgens jou zullen zij daar wel rechten voor hebben gehad. Zij zullen we het recht gehad hebben om met stokken en ijzeren staven, en ook gehelmd op echte wandelaars in te slaan of om de rijkswacht aan te vallen. Of ga je dit ook nog allemaal ontkennen in je blinde woede tegen alles wat nu normaal verloopt en wat wij zo willen houden.
    Beste mensen allemaal, laat het voor eens en altijd heel duidelijk zijn: deze mevrouw Bep Mergelsberg heeft niets betekend in en voor Voeren. Ze deed er nooit wetenschappelijk onderzoek. Ze heeft daar ook geen enkel diploma voor. Ze pretendeert enkel vele dingen. Laat haar alleen met haar haat tegen mij en mijn vrienden. In een debat voor TV viel ze mij ook aan (Bracke en Crabé). Dat was haar laatste optreden. Ze dacht er verkiezingen mee te winnen en verloor ze. Want, voor iedereen die het vergeten zou zijn: het enig wetenschappelijk juiste aan Bep is het feit dat ze kandideerde voor Retour à Liège en daar ook mislukte. Nu wil ze er alles aan doen om mij zwart te maken in de hoop Voeren te destabiliseren. Ook dat mag en zal niet lukken. De Voerenaars weten en voelen beter aan wat er voor hen goed is. Met of zonder mij. Daar beslissen ze zelf over. Maar alleszins zonder Bep. Want daar hebben ze al over beslist.

  12. Bon, Huub Broers was dus lid van de Harde kern en volgens Voerenaren was hij de leider. In alle geval was hij de frontman in de ether en dat laat men niet over aan om het even wie. Zo iemand moet kapabel zijn om de aanhang van zo’n harde kern te vergroten en de weerstand in de eigen groep te verminderen. Geweld was er van de twee kanten, ook naar de Rijkswacht toe.
    José Happart was de leider van Hérisson en hij heeft Voeren verlaten op het moment dat een sub-doel bereikt was, n.l. de praxis die bewijst dat de maatregelen op basis van het ‘ principle of bilinguality’ terecht toegepast wordt en blijvend is .
    Het verder verloop van het proces naar ‘t ‘ principle of equal validity’ vraagt om een ander soort leiderschap en José Happart heeft de enig juiste conclusie getrokken: de draai van het ene soort leiderschap naar het andere kan hij persoonlijk wel maken maar brengt schade toe aan het proces. Een wijze conclusie waarvan Huub Broers leren kan en moet. Maar niet hij alleen…
    Wie ervoor kiest dat Voeren moet transformeren naar een attitude tav de talen en maatregelen op basis van het laatstgenoemde principe en dus naar een waarachtige taalvrede, kan er niet omheen dat Broers het proces daar naar toe blokkeerd. Zelf schrijft hij hieronder ‘met of zonder mij’. Wie gaat er buiten hem er dan over dat hij blijft? Vlaanderen, dat Nederlandse taallessen in een Nederlandstalige omgeving wil blijven aanbieden? Wil Vlaanderen de twee gescheiden taalgroepen behouden en de Franstaligen met alle geweld assimileren? Ja, als dit het geval is, en daar lijkt het wel op, dan is Broers op z’n plaats, maar dan vertrek ik want voor mijn keuze is dan geen plaats.

    Lees er bijvoorbeeld P.H. van der Plank (taalsociologie) maar eens op na. Voor het inzicht en wat nadere uitleg over de vaktermen die ik gebruikte.
    Tot slot zou ik haast aan de Vaste Commissie voor Taaltoezicht willen zeggen dat de naam van deze taalsocioloog niet meer vertaald hoeft te worden in het Frans want zijn inzichten leven al in ruime mate langs de Franstalige kant in Voeren. Maar het kerkdorp verdient in die visie natuurlijk wel zijn Franstalige naam.

Les commentaires sont fermés.