Tout ça… pour ce résultat-là?

On saura sans doute un de ces jours la somme totale investie par la commune des Fourons et les autorités subsidiantes pour la rénovation de la place de Fouron-le-Comte.

 

20070616_001

 

Tout cet argent pour ce résultat. C’est évidemment plus beau qu’à Mouland et à Fouron-Saint-Martin (pourquoi?), mais cela a coûté beaucoup plus cher.

Pour le stationnement, cela n’a rien arrangé, sauf pour certains comme le montre la photo suivante:

 

20070616_002

 

Alors qu’un de nos amis a été chassé par la police alors qu’il s’était arrêté pour 2 minutes aux distributeur de billets, la voiture blanche a stationné là (en mission sans doute) pendant une bonne trentaine de minutes ce samedi matin.

 

Maintenant que la place est « belle », elle mérite sans doute un beau nom. Le Groupe « Retour aux Libertés » proposera « PLACE FURONIS » jeudi soir au conseil communal. Voilà au moins un rappel historique d’une période de paix.

20 réflexions sur « Tout ça… pour ce résultat-là? »

 1. En is de stroom niet ineens ondergronds gelegd? Moet binnen enkele jaren weer alles opengebroken worden om die klus te klaren? Begint op Hollandse toestanden te lijken, als je het mij vraagt. Ga in Vlaanderen in dorpen als Scherpenheuvel-Zichem ‘ns kijken hoe de wegen er daar bijliggen. Dan is Warsage en Berneau beter bediend, hoor.

  Ben overigens ervoor dat alle namen van straten en pleinen twee ordentelijke namen krijgen die recht doen aan de interpretatie van de geschiedenis van de respectievelijke taalgroepen.

  Zo kan de naam de Vogelstang in Sint-Martensvoeren behouden blijven, maar de franstalige naam zou dan Place du Centre Culturel moeten worden.
  Schophem kan blijven en de franse naam zou bv Villa Romain kunnen worden. Voeren heeft meer dan genoeg nog niet benoemde geschiedenis om leuke namen te bedenken.
  En ja, ik geef alvast mijn toestemming bij voorbaat.

 2. Le bourgmestre a communiqué des sommes au conseil communal hier soir: 883.000 € jusqu’à présent. Pas mal pour son prestige.
  Je rappelle que les commentaires anonymes (et même si l’auteur se fait appeler « pas si anonyme ») sont régulièrment effacés. Pour dialoguer, il faut au moins s’identifier. Merci.

 3. Mijn zegen heb je Bep, maar als we naar alle nederlanders die in Voeren met de nek worden aangekeken een straat moeten vernoemen, dan zullen ze er nog een wijkje moeten bijbouwen.

 4. Zoals al zo vaak gezegd, ik ben geen Nederlandse maar een Belgische. Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid maar mijn ouders waren uit Duits en Franstalig België afkomstig en mijn moeder woont nu alweer meer dan 20 jaar in Visé.

  Ikzelf ben de laatste die nationaliteit iets vind zeggen over een mens, zelfs een taal zegt mij in feite niets omdat ik luister naar wat iemand zegt en helemaal geen last heb van vooroordelen allerhand verbonden aan een taal.

  Maar als ik Nederlandse was geweest, dan was ik nooit voor wie dan ook in Voeren een bedreiging geweest.

  Knoop dàt maar eens goed in uw oren, beste meneer de passer. Dat een nationaliteit dàt soort impact kan hebben op een mensenleven, heb ikzelf ook nooit kunnen geloven! En ik kan me gelukkig prijzen dat ik juist dàt, om juist die reden, al van kindsbeen af gewend was. We hebben dus een huid navenant.

 5. Le Pley de FLC est très beau. Tout le monde le reconnait, sauf ceux qui s’occupent de politique négative. Plus beau qu’à Mouland et à Fouron-Saint-Martin? Je ne sais pas car les goûts et les couleurs ne se discutent pas. C’est un choix qui n’est pas toujours libre. A Mouland, c’était notre premier grand dossier et on en est très content. A Fouron-Saint-Martin, nous avons changé complètement l’infrastructure de la (future) rue de l’Eglise en une belle rue qui mène vers des sites historiques. Et le travail n’est pas encore fini. Il nous reste encore la restauration de l’église même. Et nous avons décidé de continuer nos efforts sur le plan d’électricité entre Einde et cette belle rue (souterrain). Nous n’avons malheureusement pas de « Place » dans ce village.
  Et puis le prix! Jean-Louis et son groupe de Retour à Liège se trompent. Ne savent-ils plus que les travaux à Mouland ont coûté beaucoup plus. Oui, je l’avoue que c’est aussi dû aux travaux de la Voerenstraat. Et au fait que nos prédécesseurs à la commune avaient oublié d’ouvrir le dossier de subventions à temps avec une perte importante d’argent. La même histoire nous attend dans le dossier du Parc à Conteneurs (parc d’environnement) où le groupe Retour à Liège n’a jamais introduit le dossier complèt que nous avions proposé au conseil communal fin juin 1997. Une perte de 90% de subventions. Oui, vous le lisez très bien. Et pourtant, le dossier était très bien préparé avec des spécialistes en la matière.
  Comme vous le constatez: écrire ne fait pas toujours perdre la mémoire, mais au contraire, nous rappelle beaucoup de choses du passé!

 6. Inderdaad, had ik dat moeten weten, mijn excuses hiervoor.
  Maar mijn commentaar laat onverlet, dat ondanks jouw opmerking Bep, je in Voeren wordt aangezien als Nederlander, en niet als inwoner van de streek. In Voeren is iedereen al snel « enne hollender ». Ook al is hij 500 meter verderop geboren. En je weet « hollenders »moeten zwijgen. Of je moet een aardig stukje kunnen blazen in de plaatselijke « vlaamse »fanfare », dan krijg je wat bonuspunten. Elke symphatie voor de franstalige gemeenschap wordt genadeloos afgestraft. Dan verlies je automatisch het statuut « voerenaar ». In die zin waaien er een hoop « hollenders »met de wind van « de vlamingen »mee. Bang dat ze zijn dat de volgende keer hun bouwaanvraag misschien wat langer op het gemeentehuis blijft hangen dan die van hun aanhang. Inderdaad hoef ik niet in mijn oren te knopen dat nationaliteit dat soort impact kan hebben, want dat wist ik al lang.
  passer.

 7. Wat Passer (wie hij of zij ook zou zijn) schrijft is niet correct en wellicht met ironie geschreven. Ons bestuur zal nooit kijken wie een dossier indient. Er wordt enkel gekeken naar de legaliteit ervan. Wat kan kan. Wat niet kan, kan niet. Een voorbeeld: mijn eigen neef plande een uitbreiding van zijn hotel. Volgens Stedenbouw waren er problemen. Hij heeft zijn vergunning nog altijd niet gekregen. De vorige burgemeester sukkelde daarentegen al jaren met zijn vergunning. Na zes maanden burgemeesterschap van mezelf en onderzoek van het dossier kreeg hij een aangepaste en mogelijke vergunning. Mijn neef is lid van de plaatselijke Vlaamse harmonie. Mijn politieke voorganger niet. Mijn dochter en haar Nederlandse vriend hebben dan weer toevallig drie weken langer moeten wachten dan mensen die een aanvraag na hen deden. En wat de Nederlanders betreft kan ik kort zijn: de meesten die bij ons wonen zijn afstammelingen van mensen die er al heel lang wonen. In 1900 woonden er al 600 Nederlanders in de zes Voerdorpen. Je kan dus bezwaarlijk volhouden dat we hen anders bekijken. Het zijn echte Voerenaars. Maar, als we het over voetbal hebben, dan gaan we wel eens tegen elkaar in. Dan zeggen ze in Noorbeek of Eijsden dat de « belschkes » slechter zijn. Wij zeggen dan dat de « hollendere » veel geluk hebben. En voor de rest leven wij erg vreedzaam samen en gaan we mekaar zeker niet afwegen op bonuspunten. Dat doe ik ook niet met Franstaligen. Dat bewees trouwens de verkiezingsuitslag. Ik kan mij niet voorstellen dat de 1268 kiezers die achter mijn naam stemden (tegen 1233 voor de totale lijst van Retour) dat zouden hebben gedaan om op een goed blaadje te staan. Hoe zou ik trouwens weten wie wel en wie niet voor mij stemde? Hoe zou ik dus kunnen oordelen wie ik wel en wie ik niet zou moeten laten wachten. De redenering die erachter zit is dus krom en fout. En niet eerlijk. Behalve als ze ironisch bedoeld zou zijn. Ik ga niet natrappen naar het verleden toen er wel een « anti-sfeertje » heerste. Door mij worden alle mensen op dezelfde wijze behandeld. Ik bekijk zelfs de namen niet. Wel de dossiers. Er werden in onze gemeente trouwens nog nooit zoveel bouwvergunningen afgeleverd per jaar als de laatste jaren het geval is. En in Voeren hoeft niemand te zwijgen. Niemand. Laat dat ook maar eens gezegd zijn. Zeker niet voor mij. Elke burger heeft zijn eigen mondigheid en die dient gerespecteerd te worden. Zoals ik ook verwacht dat correcte beslissingen gerespecteerd worden. Zo blijven we de beste vrienden. Met of zonder stem voor mij.

  En égalité, fraternité et liberté, je maintiendrai! Om het met de standaarden van Frankrijk en Nederland samen te zeggen.

 8. Beste meneer Broers,

  Inderdaad was mijn commentaar ironisch bedoeld. Toch zit er een vleugje waarheid in mijn opmerkingen. het klopt dat er al generaties lang Nederlanders in Voeren wonen. Op zich zijn deze perfect geintegreerd. Maar dit geldt evenzo voor de franstaligen in Voeren, maar met dien verstande dat hun moedertaal het frans is. Vaak was het bindmiddel « os plat ». Geen vlaams, geen frans, geen nederlands, maar simpelweg « os plat ». De taalpolitiek, door wie dan ook geensceneerd, heeft deze verhoudingen op scherp gezet over de ruggen van de voerenaars heen. De laatste jaren hebben gunstige macro-economische invloeden ( verdwijnen van grenzen, belastingen, natuurschoon) er voor gezorgd dat vooral veel nederlanders Voeren als hun gemeente hebben gekozen. Nederlanders die het niet scheelt of Broers of Happart burgemeester is. Als er maar democratische ruimte is om je stem te laten horen. En daar schort het wel wat aan. Als Nederlander ben je verplicht of voor « Vlaams » of voor « Waals »te kiezen. Beter zou het zijn als je kon kiezen tussen partijen die elke andere ideologie hanteren dan taal of nationaliteit. Ik beticht hier niet alleen de « vlamingen van. Dit geldt evenzo voor de « franstaligen ». Als passer weet ik dat veel nederlanders zich niet durven uitspreken, maar het principe bezigen « wiens brood men eet, diens woord men spreekt ». Ik denk dat het een goede zet zou zijn als er meer naar de Nederlanders zou worden geluisterd, ook als het over dorpspolitiek gaat en dit geldt voor « vlamingen »en « walen ». Misschien komt er nog wel een tijd dat er moet geluisterd worden. Als de ontwikkelingen doorgaan zo als het nu het geval is zal over enkele tientallen jaren de meerderheid in Voeren Nederlanders zijn.
  Terug naar Bep, ik weet dat zij absoluut zonder mijn betoog haar mondje durft te roeren. Dat blijkt uit haar palmares. Zij verdient meer respect van U, omdat zij datgene verwoord ( misschien wat fel) wat onderhuids leeft. Resumerend meneer Broers was mijn betoog ironisch,mar wel realistisch.

  gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo
  ( de druppel holt de steen uit, niet door zijn kracht maar door het gestadig vallen)

  passer

 9. Bep mijn respect? Dat zou kunnen als zij eindelijk aanvaardt wat de democratie in Voeren bracht. Een palmares? Dat zou ik ook kunnen neerschrijven en mits enige overdrijving zou ik ook groots zijn. Maar die zin bekruipt mij echt niet hoor. En of zij echt verwoordT wat onderhuids leeft, weet ik niet. Ik ervaar het alleszins niet als ik met de Voerenaars praat. Zij zouden het mij dan maar eens moeten zeggen of mij eindelijk afstraffen bij de verkiezingen. Nu ben ik al sinds 1982 (over zes verkiezingen heen) telkens in stemmenaantal vooruit gegaan. Toch niet omdat ik de mensen niet aanvoel? Ik zou het verschrikkelijk vinden hoor als dat waar zou zijn. Ik ben er mij echter wel van bewust dat ik nooit alles zal kunnen vatten. En dat ik ook steken laat vallen.

  Ik moet u toch even afremmen. Weet u dat er in feite NIET zoveel bijkomende Nederlanders in Voeren kwamen wonen? En dat dit nu zelfs stilgevallen is en er meer bouwvergunningen worden afgeleverd aan Voerenaars van origine (N of F of Nederlanders) Het zijn bovendien veelal economisch totaal onafhankelijken die geen brood nodig hebben van ons. Integendeel. Dus een meerderheid zal er wel nooit komen.

  Inspraak? In ons bestuur zitten een reeks Nederlandse Voerenaars die er hun woordje net zo goed doen als wij zelf. Zo hoort het ook.

  En dan het taalgebruik. Ik ben fier dat ik dialectspreker ben zoals mijn ouders en voorouders. Zoals ook mijn kinderen. Dat is mijn ultieme bindmiddel voor de Voerenaars. Zoals mijn ouders dat voor mij en mijn zussen deden, zo stond ik erop dat mijn kinderen dialect, Nederlands en Frans (als tweede cultuurtaal) leerden. Wij begingen niet de fout die anderen bewust begingen: hun kinderen eentalig (Frans) opvoeden, zonder kennis van het Nederlands en het dialect. Nu zitten die helaas met een grote handicap. Ik vind dat heel erg voor hen en zou hen liefst van al allemaal willen helpen. Ik onderschrijf op dat vlak dus uw statement voor meer dan 100%.

  Ondertussen begin ik zo ongeveer te weten in welke richting ik u mag zoeken. Een mens leert van andere mensen. We zullen elkaar nog ontmoeten!

 10. Beste meneer Broers u slaat de spijker op zijn kop !
  Zeker die laatste zin. Want daar ging mijn verhaal over. U gaat op zoek naar degene die passer is. In de wetenschap dat U wellicht weet wie hij is, zult U hem nog ontmoeten. Wat gaat U dan doen? zijn bouwvergunning laten liggen. Uw invloed als burgemeester tonen, of een goed gesprek en een sigaar. Ik ben benieuwd. Waarom wilt U toch maar steeds afrekenen met mensen die een andere mening hebben, terwijl die mensen in primo U misschien wel respecteren. Ik in ieder geval wel.

  passer.

 11. Beste « Passer ». Een mens kan inderdaad passen bij gemeenteraadsverkiezingen. Hij kan gevraagd worden door de ene of de andere partij om eraan deel te nemen. Of door een individuele kandidaat. Misschien kreeg u zelfs een huisbezoek. Waarschijnlijk heeft u toen vriendelijk bedankt met dezelfde woorden als uw huidige argumenten. Het kan zelfs dat men aanspoorde om in te schrijven als kiezer en dat dit zelfs te ver ging voor u. Dat is met u wellicht of bijna zeker gebeurd. U heeft uw goede reden om niet op die voorstellen in te gaan. Ook dat is democratie. Ook dat is een manier om te uiten dat u niet kan instemmen met wat er in Voeren gebeurt. Ik vind dat een aanvaardbare reden als ze vanuit uw eigen visie op de maatschappij ontstaat. De vrijheid van het denken is het eerlijkste wat bestaat. Ik houd daar ook van. Maar, dat wil niet zeggen dat ik daarnaast mag proberen om mijn eigen ideeën te verkondigen. Ik zoek niet wat ik ken. En ik laat geen bouwvergunningen liggen. Ook niet van mensen die mij niet graag zouden hebben. Dat zou ik niet enkel oneerlijk vinden tegenover die mensen, maar ook zou het niet stroken met mijn werkfilosofie.
  Beste Passer (jaja), ik reken liefst niet af met mensen. Wel met ideeën die niet kloppen. Analyseer eens wat Bep schrijft. Dan zie je toch dat er een en ander niet kan kloppen en dat er heel wat tegenstrijdigheden tussen zitten. Daarmee kan je geen maatschappij opbouwen. En als ik dan nu toch tot de kern van de zaak mag komen: u zou het wensen dat we niet tussen zwart en wit moeten kiezen. U verkiest meerdere schakeringen. Waarschijnlijk zou u liever wat meer naar het linkse willen opschuiven i.p.v. in ons centrum te blijven hangen. Sommigen willen wat meer liberaal rechts. Wel kijk, ik ken die schakeringen in mijn eigen gezin ook. Drie volwassen kinderen zorgen voor drie volwassen en van elkaar afwijkende meningen. Van linkser tot centrum. Ik kan daarmee leven.
  En toch hebben jij en ik vele raakpunten zoals de liefde voor de natuur, het niet bestendig gecontroleerde in ons doen en laten, het soms wel eens afwijkende van de rest om ons heen…

 12. Beste meneer Broers

  Mijn opmerking was niet meer en minder bedoeld om U duidelijk te maken dat het er niet toe doet of U weet wie passer wel of niet is. Het ging om wat hij denkt. Uit ervaring weet hij dat er te vaak gekeken wordt naar vorm en niet naar inhoud. Zou hij onder zijn werkelijke naam hetzelfde commentaar geven dan krijgt dat opeens een andere inhoud. Een inhoud die onterecht wordt omkaderd door wat hij doet, is of denkt te zijn. Op zich vindt ik dat vervelend en niet « passend »bij zijn levensfilosofie. Maar ja « finis sanctificat media « ( het doel heiligt de middelen).
  Ik moet helaas mededelen dat ik nooit mocht meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Voeren. Verhuizing buiten de gemeente maakte dat onmogelijk. Jammer, want ik zou, anders dan wat U denkt, zeker hebben deelgenomen. Nu maakt mij dat niet minder mondig of deelgenoot, want het gaat zoals U zelf zegt niet om zwart of wit maar de mogelijk om voor een schakering te kiezen. Ik ben het volledig met U eens dat vrijheid van meningsuiting het hoogste goed is. Het mag echter niet toe leiden dat de vrijheid van meninguiting van de een, anders wordt gewaardeerd als de vrijheid van meninguiting van een ander. Wat Bep betreft heb ik niet meer minder gezegd dat we ook naar haar moeten luisteren, hoe vervelend dat ook is. Zij ook heeft het recht haar mening te verkondigen. Haar felheid is niet de mijne, en haar ideen zijn ook niet de mijne, maar daar gaat het niet over. Ik vindt alleen dat er te vaak op de man wordt gespeeld en niet op de bal. Daar wil ik het wat Bep betreft bij laten, want wie ben ik om daar een oordeel over te vellen. Beste meneer Broers, een passer en een winkelhaak zijn twee instrumenten die gebruikt worden in de bouw. Je kunt er een perfecte cirkel mee maken, maar ook een rechte hoek. Al eeuwenlang gebruikt men deze instrumenten om er huizen en paleizen mee te bouwen. In symbolische zin zou je er ook mee aan jezelf kunnen bouwen. Als iedereen dat zou doen, zou het een stuk prettiger zijn op deze aardkloot.
  Wellicht ook in Voeren ( lees vlamingen en waalsgezinden).
  Uw conclusie dat wij veel raakvlakken hebben, en zeker de liefde voor de natuur, de mensen en de streek, maar ook onze licht ontvlambare, en emotionele aard, is absoluut correct. Maar ik weet zeker dat als ik U op straat tegenkom, ik minachtend door U wordt bekeken. Maar ja dan denk ik weer « Huub je bent precies mezelf ».

  Passer.

 13. Helaas Passer vergis je je als je denkt dat ik je minachtend zou bekijken op straat. Dat heb ik nog nooit met wie dan ook gedaan. Zelfs niet met mijn grootste politieke tegenstanders ooit. Vraag dat maar eens aan Jean-Louis Xhonneux. Wat iemand denkt doet bij mij geen minachting ontstaan. Wel leer ik eruit en probeer ik ook andere ideeën te brengen. Passer en winkelhaak zijn voor mij bekende symbolen. Ik ken nog heel wat mensen die ermee willen bouwen. En die ook tot mijn vrienden behoren. Ook al denk ik anders dan zij. Zij baseren zich op een niet-gebondenheid en staan vrij in gedachten tegenover een bepaald Westers fenomeen. Geloof me, ik ben ook zeer ruimdenkend. Ook als het over bepaalde Westerse cultuurgewoonten gaat. Ook ik be- en veroordeel bepaalde daden die men stelde om het Westerse leven in de wereld te verspreiden. Met die filosofie probeer ik ook in Voeren te werken. Ondanks mijn opvoeding en duidelijke achtergrond. Een van de fundamenten die ik van mijn ouders meekreeg was de gelijke behandeling van de mensen met respect voor het kader dat de maatschappij maakte (de wetten dus). Een ander fundament was het uitsluiten van minachting.

 14. Lu dans Le Foron! Des chiffres concernant les travaux. Pur une partie de la piste cyclable vers Mesch 142.000 euros. Oui, ces euros seront partagés entre la province, la communauté flamande, la commune d’Eijsden en notre commune. C’est à dire pur la première moité. Le reste sera payé par l’Europe. José a sans doute oublié de l’écrire. Ou bien, il ne connaît pas son dossier. Coût pour notre commune: même pas 10% du tout!!! A vous de parler maintenant et d’informer d’une manière correcte les habitants de notre commune!
  Concerant le tas de PV’s lors d’une fête de jeunes ceci. Il y en avait 5 pour infraction de stationnement. Cinq!! Vous avez bien lu. Pas plus que ça. Encore une erreur ou de la petite politique??

 15. Concernant les procès-verbaux dressés lors de la soirée organisée par la Jeunesse de Fouron-le-Comte, pour moi, ce sont encore cinq de trop.
  Evidemment, et je le dis sans rire, si l’intitulé de la  » fête  » avait été  » fuif  » et que cela s’était déroulé au Kursaal, on n’aurait même pas eu besoin d’un seul doigt d’une main pour compter les contraventions.
  D’ailleurs, avez-vous les statistiques policières concernant le rassemblement de marcheurs, dont beaucoup étaient apparemment très mal stationnés, qui se serait déroulé dans les alentours de la même date ?

 16. Monsieur Henen se trompe. Lors de le fête (de fuif) de la dernière année de l’Ecole Provinciale il y avait quatre fois plus de PV’s dans la rue de l’Arbre! Votre raisonnemet ne sert donc à rien et est faux. Ennyeux, n’est-ce pas?

 17. Quand on veut faire le  » Jean-Jacques « , il faut savoir être certain de son coup, Maître Broers sur un hôtel communal perché ! D’abord les chiffres précis, puis ensuite le débat !!! On ne sait d’ailleurs toujours pas (y a-t-il volonté de les cacher ?) les chiffres des procès-verbaux adressés aux marcheurs qui se sont promenés pacifiquement à Fouron-le-Comte dans les alentours de la soirée de la J.E.F.C. ?

 18. Il nous sortirait, PV SCANNES A L’APPUIS, les copies de tous les PV dressés lors des différents évènements cités afin que cesse cette apparement ridicule et stérile polémique…Puisque le raisonnement de mon estimé collègue Michaël est faux, rien de plus facile que de le démonter à coup de preuves implacables… Vous ne croyez tout de même pas que nous allons vous croire sur parole?
  Et comme le sujet PV a l’air bien lancé, nous pourrions aborder celui des PV dressés le jour de l’enterrement de Roland Heynen, j’ignore combien mais je trouve que la Police et son bourgmestre de chef auraient pu faire un effort pour ne pas en dresser un jour comme où l’église de FLC déborde…
  On dit merci à qui?

 19. Fête des jeunes au Furonis: 5 PV pour stationnement dans la rue de l’Arbre. Il ne faut naturellement pas compter les autres du même jour p.e. en avant-midi.
  Fête des dernières années: au moins à multiplier per 4 dans la même rue.
  Voilà des chiffres, Monsieur Henen.

Les commentaires sont fermés.