OPEN ! OPEN ? VRAIMENT ?

Le journal « Le Soir » le relatait hier: « Dans la périphérie est de Bruxelles fleurissent les listes Open. Ouvertes, vraiment? A Crainhem, oui. La liste conduite par le député VLD Luk Van Biesen regroupe des candidats flamands, francophones et européens, ouverts au dialogue. A Wezembeek-Oppem, c’est une totale supercherie. Sa tête de liste, le CDéV Jan Walraet représente la commune dans le comité destiné à renforcer le caractère flamand. Deux autres candidats sont tristement connus des francophones. Wim Peeters, 3ème candidat, étiqueté N-VA, fait sa propagande sur le site du Taal Aktie Komité. Il a pris la tête du comité qui a exclu les paroissiens francophones de l’église Saint-Pierre. Il a traité le bourgmestre, François Van Hoobrouck, d' »incivique » pour avoir répondu en français lors d’une réunion d’habitants. Son compère, Frank Vandendael, étiqueté indépendant, serait, selon le bourgmestre, un « sympathisant notoire du Vlaams Belang ». Il a signé la pétition pour l’indépendance de la Flandre. Tous deux adorent perturber les séances du conseil communal en hurlant « Franse ratten, rol uw matten » (« Rats francophones, faites vos valises »).

 

img3907

Chez nous aussi, VBL se prétend OPEN. Et c’est aussi une supercherie, comme dans la périphérie.

 

Une réflexion sur « OPEN ! OPEN ? VRAIMENT ? »

  1. Ik meen in alle eerlijkheid dat geen enkele Waal of Franstalige aan Vlaanderen lessen moet geven op het vlak van OPENHEID, en dat probeert Jean-Louis nu net te doen. Openheid werd, en wordt nog steeds in één richting opgeëist. Dat Jean-Louis mij eens één Waalse gemeente, wijk of straat aanwijst waar er een openheid bestaat naar mensen die een andere moedertaal hebben. Ce sera en français, ou ne sera pas. Het taalimperialisme zit jullie ingebakken. Jullie eisen vrijheid op van de anderen om waar ook en wanneer ook jullie moedertaal te kunnen blijven spreken. Maar jullie geven nergens de vrijheid aan anderen om waar ook en wanneer ook hun moedertaal te kunnen blijven spreken. Walen zoals Jean-Louis, hebben het moeilijk met het bestaan van een wettelijk gebetonneerde taalgrens doorheen ons land. Maar wie vanuit Vlaanderen Wallonië binnenrijdt, is die taalgrens oorverdovend helder te zien: geen woord Nederlands meer, ALLES in het Frans, aankondiginen van commercanten inbegrepen. Leg de omgekeerde weg af, dan zal de Waalse bezoeker aan Vlaanderen meteen vaststellen dat hij er welkom is, OOK IN ZIJN TAAL!
    Jean-Louis weet ook zoals wij dat meer en meer Vlamingen uitwijken naar Waalse taalgrensgemeenten om er zich daar te vestigen, vaak uit financiële overwegingen (goedkopere huizen). Dit fenomeen doet zich langsheen heel de taalgrens voor, en is in opgaande beweging. Nochtans stelt dit taalkundig en sociologisch geen problemen, daar waar de omgekeerde beweging van Franstaligen richting Vlaanderen dat wel stelt. Mijn vraag aan Jean-Louis: het feit dat er geen problemen zijn met de Vlamingen in Wallonië, ligt dit aan de OPENheid van de Walen, of aan de OPENheid van de zich aldaar vestigende Vlamingen? (alle Vlamingen kennen hier het antwoord op, beniewd het uwe te kennen). Franstaligen in Vlaanderen richten meteen een politieke partij op (UF bijv.), Vlamingen in Wallonië doen dit niet.
    Walen pretenderen zich voortdurend als democraten en patriotten, en schilderen daarbij erg graag de Vlamingen af als extremisten en nationalisten. Goedkoper kan haast niet… Ik doe regelmatig de moeite de forums te lezen op de site van La Libre Belgique. Als je alleen al leest hoe minachtend er daar wordt uitgehaald naar onze moedertaal, dan wordt je daar kotsmissellijk van. En dan nog maar te zwijgen van de onwetendheid die de Walen ten toon spreiden over hun Vlaamse buren. Maar één ding springt me telkens in het oog: het fanatisme en minachting van dit België-lievend volkje (wat een anachronisme).
    Aan alle Walen van goede wil zeg ik graag het volgende: schud jullie juk van taalfanatisme af, stel jullie OPEN voor andere talen, en zeker ook voor de taal van jullie buren, en richt jullie pijlen niet meer in het wilde weg op Vlaanderen, jullie hebben al meer dan de handen vol met jullie eigen problemen. Maak eens eindelijk werk van een volwassen van Wallonië, en ontdoe jullie van jullie kinderlijkheden!!

Les commentaires sont fermés.