Les bois, les paysages et la démographie

Retour heeft altijd gefulmineerd tegen de verkoop van de bossen. Wel, die verkoop heeft één voordeel: we kregen er geld voor zonder dat de bossen verdwenen. Ondertussen stelt Retour voor om « landschappelijk waardevolle zones », « waarvan er te veel zijn in Voeren » (!!!!!) om te zetten in bouwplaatsen. Ze willen het Vlaamse bewonersgemiddelde bereiken. Dat zou betekenen dat Voeren meer dan 16.000 inwoners zal tellen. Sorry voor mijn visie op die plannen: ik vind ze immers gewoon belachelijk. Niet meer of niet minder. Er zit totaal geen visie achter en het is totaal onrealistisch. »

Cette phrase est extraite du site de notre bourgmestre. Il y critique le tract des jeunes de RETOUR @ LIBERTES, mais sa critique appelle quelques remarques:

1. « zonder dat de bossen verdwenen »: Des amis hollandais ont organisé une marche dimanche dernier et ils ont constaté que l’accès du Bois Rouge était désormais interdit par la « Vlaams Gewest ». Ce n’est pas ce que le bourgmestre a toujours prétendu.

2. Oui, il y a trop de zones d’intérêt paysager dans notre commune. Cela empêche un développement harmonieux de nos villages et les jeunes ont raison de le dénoncer.

3. Non, les jeunes n’écrivent pas qu’ils veulent la même densité démographique qu’en Flandre. Ils constatent simplement que Fourons atteint 83 habitants par km2, tandis que la Flandre est à 446 habitants par km2. Le bourgmestre écrit n’importe quoi lorsqu’il évoque 16.000 habitants pour Fourons. C’est vraiment n’importe quoi.

Comme d’habitude.

7 réflexions sur « Les bois, les paysages et la démographie »

 1. Là, Jean-Louis, je dis BRAVO !!! On peut dire que tu m’as « sorti les mots de la bouche » : la bêtise reste le monopole de notre mayeur et j’espère sincèrement que nos concitoyens auront bien compris le message que nous leur avons délivré. Le nouveau tract qu’ils viennent de recvoir ce jour est une nouvelle preuve notoire de la mauvaise foi de Broers & Co : celui-ci sera prochainement traité sur mon blog. J’invite tous mes amis Fouronnais et autres sympathisants à venir le visiter…

 2. Ik onderschrijf de visie van de jongeren van Retour@Libertés. De Voerenaren leven in een meertalige gemeente in de meertalige Euregio. De economische uitbouw van die regio heeft meertaligen hard nodig. Jongeren die voeling hebben met de verschillende kulturen zullen de bruggen kunnen bouwen die dringend nodig zijn. Het Vlaamse taalbeleid getuigt van een visie die niet in deze regio past en mensen tegen elkaar opzet aan de taalgrens. En dat beleid is mogelijk omdat Broers de meerderheid heeft.
  Broers wil doen geloven dat hij de enige garantie is voor een goede samenwerking met de hogere Vlaamse overheden. Ik beschik over andere informatie. Broers heeft in Limburg en de rest van Vlaanderen lang niet de steun die hij zegt te hebben. In Vlaanderen wordt de democratisch verkozen meerderheid in Voeren gerespecteerd. Meer niet!De kruik gaat zolang te water totdat-ie barst, meneer de burgemeester.
  Bep Mergelsberg, secretaris PvdA afdeling Sittard-Geleen.

 3. Vous pouvez écrire ce que vous voulez. Même que les bois sont fermés maintenant. Ils l’ont toujours été. Vous voulez une photo d’il y a dix ans. La plaque que je photographiais était unilingue… en français. Et alors? Concernant les chiffres d’habitation, j’ai répondu avec vous propres chiffres… qui étaient vraiment la fin! Et madame Bep peut raconter ce qu’elle veut. Cela n’intéresse personne, sauf elle! Elle dénonce même votre théorie en écrivant que je n’ai pas ce grand soutien en Flandre (voir: Broers n’a qu’à lever la main et il reçoit…). Qu’est-ce qui en est alors? Quelle est votre message? Celui de Bep ou le vôtre?

 4. Ik zeg niet dat u niet uw netwerken hebt in Vlaanderen, meneer de burgemeester, en als u daar uw hand opsteekt zult u inderdaad wel op uw wenken bediend worden. Vraag is wat u daarvoor terug moet doen (Voeren vervlaamsen?) want voor niets gaat alleen de zon op.
  Blijft overeind dat er voldoende netwerken in Limburg en Vlaanderen zijn waar u niet binnenkomt. Nieuwe netwerken opbouwen is niet gemakkelijk en heeft veel tijd nodig, maar het is wel mogelijk. Dat weet ik uit ervaring! Wie vijanden heeft, heeft ook vrienden! Daar moet je op vertrouwen, je vleugels uitslaan en goed weten dat alle moeilijkheden die je – met wat hulp links en rechts – overwint, je alleen maar sterker maken.
  De democratisch verkozen meerderheid wordt in elk democratisch land gerespecteerd, ook in Vlaanderen dus. Vooral de EU-burgers moeten zich goed realiseren, dat de openlijke Vlaamse steun (zoals ‘t feest in de Kurzaal morgenavond van radio Donna) vanuit Vlaanderen aan Voerbelangen veel meer zegt over dit mechanisme dan over wat Vlamingen werkelijk vinden van de taalproblematiek in Voeren.

  bep mergelsberg

 5. Het feest in Kursaal zou dus ook al met Vlaamse steun zijn gebeurd. Jammer voor u mevrouw, maar het is helemaal door de schutterij uit de grond gestampt. Dezelfde Radio Donna heeft vorig jaar in Sint-Geertrui (dus net over de andere Limburgse grens) hetzelfde feest verzorgd. Ook met Vlaamse steun. Het is dus te belachelijk om te vertellen. Mijn netwerken? Als ike r al zou hebben, dan zou ik ze gebruiken. Neen, ik heb vooral heel hard gewerkt om met administraties tot overeenkomsten te komen. Iets wat mijn voorgangers ook hadden kunnen doen, maar om de een of andere reden niet deden. Ze namen gewwon de tijd niet om dat te doen. Ze streden liever tegen die instanties dan ermee samen te werken. Ik noem dat een vorm van slecht beheer waar de Voerenaars hen voor « bedankten » in 2000. U doet nu precies alsof ik mij schuldig moet voelen dat Voeren er heel sterk op vooruit gaat. Dat is een surplus voor iedereen hoor. Of heeft u al een Franstalige vereniging horen klagen over het feit dat ze meer geld krijgt dan vroeger. Of de school die aan dezelfde prijs mocht blijven huren en van mij zelfs een nieuw contract voorgelegd kreeg? Over die school dit nog: uw partij Retour beschulldigt mij er steeds van dat ik hun samenwerking met een Nederlandse school deed mislukken. Ik weet dat ik toen adviseerde op basis van de bestaande wetgeving en uitspraak van het TWEETALIGE Arbitragehof over scholen in onze regio. MAAR IK liet de Nederlandse directies wel de vrijheid gaf om zelf te oordelen. Mag ik uw brief van toen eens publiceren… Ik zal hem nog wel ergens vinden hoor. Of toch liever niet?

 6. Huub Broers compare une fois des plus des situations difficilement comparables. Depuis qu’il est au pouvoir, les mandataires sont payés 5 fois plus qu’avant. Il est donc normal qu’ils soient beaucoup plus disponibles pour aller négocier à gauche et à droite. Il est évident que les mandataires R@L qui prendront le pouvoir de notre commune se rendront beaucoup plus disponibles pour rencontrer les autorités subsidiantes etc.
  Ce ne serait pas normal de percevoir le salaire sans rien faire en plus qu’avant 2000.

 7. Mag ik u er even aan herinneren, meneer de burgemeester, dat ik een jaar of acht geleden uit uw partij ben gezet omdat ik mijn dochter op de Franstalige school plaatste? En dat ik door de Vlaamse Voerenaren daarna uit alle verenigingen en besturen waarin ik zitting had geweerd ben? En dat ik na het besluit van de partij, van de ene op de andere dag, door de Vlaamse Voerenaren als een paria werd behandeld? En ook mijn werk als toeristische gids, aan de haak heb kunnen hangen omdat niemand mij meer vroeg (durfde te vragen?).
  De bewuste brief mag u zeker publiceren. Hij is volledig geschreven in de geest van uw partij waar ik, op deze manier handelend en schrijvend, lid van kon zijn. Vanaf het moment dat ik op een actieve manier duidelijk maakte, het niet met uw taalstandpunten eens te zijn, kun ik toch maar mooi oprotten. Niewaar? Ik kreeg overigens als antwoord terug dat zij al een brief, van gelijke strekking, van de Vlaamse schepen van Voeren ontvangen hadden. Meer niet.

Les commentaires sont fermés.