Fourons avec Eijsden et Margraten M

Eijsden

Le journal « De Limburger » de Maestricht publie une information surprenante: la commune des Fourons aurait voulu se rattacher à la nouvelle commune fusionnée de Eijsden-Margraten. 
Ce serait peut-être une solution pour les Francophones fouronnais. 
Les Frisons bénéficient en effet aux Pays-Bas d’une protection de leur minorité linguistique (avec la possibilité de s’exprimer en Frison au conseil communal). Pourquoi pas alors un régime analogue pour les Francophones fouronnais dans le grand Eijsden?

5 réflexions sur « Fourons avec Eijsden et Margraten M »

 1. On se réunit souvent. Lors d’une réunion informelle (avec un bon verre) j’ai dit un jour qu’il ne fallait pas choisir entre les noms de Margraten et Eijsden,mais prendre Voeren comme solutation puisqu’on s’entend très bien ensemble. Mais, déjà avant je tout le monde se rendait compte qu’on ne changerait jamais les frontières de nos pays! Et bien Jean-Louis, en Belgique il y a aussi la protection de toute minorité linguistique (le français et l’allemand). Ou non? N’est-ce pasla raison pour laquelle les francophones étaient demandeurs d’un frontière linguistique sur bas du territorialisme? J’ai étudié assez d’histoire pour me le rappeler. Cette frontière y est venue pour protéger la Wallonie et non pas pour donner la possibilité aux Francophones de répandre leur langue et culture obligatgorement n’importe où. Je vous ai déjà répété à plusieurs reprises que moi je m’adapterais à la région où j’habiterais! Pourquoi pas tous ces Francophones qui viennent habiter la Flandre (et je ne parle pas de Fourons, mais de p.e. Liedekerke, Opwijk, Gooik, Volvoorde, Zaventem, …)? Faites l’effort que vous avez demander aus Flamands. Tu sais que la protection de la minorité linguistique comme voulue par l’Europe va moins loin que vos facilités??!! Toute médaille a deux côtés!

 2. Nou, in Friesland spreken de Friesen Fries tijdens de raadvergaderingen en dat wi llen de Voerense Franstaligen ook. Hun eigen taal spreken tijdens de raadsvergaderingen. En zij mogen dat niet in de faciliteitenregeling. Het statuut dat de Friezen hebben geeft hen zelfs het rechts op nationale zendtijd op TV maw een erkenning op dat niveau dat ze bestaan. Daarin voorzien de faciliteiten ook al niet. Alleen moetende Franstaligen dan ook goed Nederlands leren op school en dat doen ze al, vanaf de kleuterklas. Meneer de burgemeester. Trouwens de burgemeester van Eijsden is lid van uw zusterpartij: de Nederlandse CDA. Een van mij gepikt gratuit voorzetje? Schaam u!

 3. Zoals u weet, meneer de burgemeester, hebben de Friezen in Friesland de rechten die uit het Kaderverdrag voortvloeien. Niet elders in Nederland. Maar die minderheid heeft wel het recht op nationale zendtijd waar alle Friezen – en niet alleen Friezen – in het land van kunnen genieten. In België zou dat Europese verdrag de faciliteiten kunnen vervangen in die gebieden waar nu de faciliteiten van kracht zijn. De Voerense franstaligen vraag dat zelfs!

 4. Dat is pas nieuws! Alle Nederlanders mogen naar de Friese TV kijken. Ik wist niet dat ik hier niet dagelijks naar RTBf en RTL mocht kijken. Of Jean-Louis een verbod zou hebben om naar de VRT of TVLimburg te kijken? Ik dacht dat wij in België dus ook hetzelfde kunnen! Wie zou mij kunnen verbieden om naar uitzendingen van de minderheid in België te kijken? Wat een rare redenering van onze professor.
  Gelukkig dat zij weer die voorzet heeft gegeven en dat de burgemeesters te dom waren om een intensieve samenwerking te bepleiten. Wat natuurlijk geen fusie is want die is uitgesloten. Mag ik de collegae van RAL er even aan herinneren dat degene die de brief schreef tegen de samenwerking van jullie school met die van Mesch ene Bep Mergelsberg was!Jongens toch, wat een pretentie. Als ik alles herlees waarvan BM meent dat zij de uitvinder is, dan kan het niet anders dan dat de Nobelprijs voor de Vrede naar haar moet gaan volgend jaar.
  Toen nog zelfverklaarde ideologe van Voerbelangen. Dat ik er zware bedenkingen bij had, dat hebben jullie al altijd gezegd. Dat is dus niet abnormaal.
  Europa wil dat wij het minderhedenverdrag ondertekenen? Ik heb daar geen probleem mee want dan worden de faciliteiten tot hun ware proporties teruggebracht. Bovendien zouden die Europeanen die erom schreeuwen eens mogen beginnen met ALLE talen in alle officiële berichten en vergaderingen op gelijke voet te plaatsen en geen voorrang te geven aan Spaans, Engels en Frans. Dit ipv te zeggen dat dit het overleg zou bemoeilijken. Hoezo minderheden????? Ken je het spreekwoord van de splinter en de balk?

 5. U schreef een brief aan het Maastrichtse Taleninstituut dat in 1997 het plotselinge initiatief nam een taaluitwisslingen met Mesch en de franstalige school in Voeren te realiseren. De kern van uw brief was dat de Franstalige school in Voeren niet « reglementair » zou zijn waarmee men niet zou moeten samenwerken…En waar men al zeker, getuige uw later huis-aan-huis-rondschrijven, zijn kind niet naar school laat gaan.

  Mijn brief ging over het gegeven dat in Nederland en langs de Vlaamse kant in Voeren niemand door de media, of wie dan ook, voorbereid was op een dergelijke samenwerking. 10-tallen jaren voor mijn brief hebben Nederlands Limburgers en Vlaamse Voerenaren namelijk niks anders gehoord dan dat de franstaligen er verkeerd zaten met hun strijd voor hun cultuur en taal. Ik heb gewezen op de verwarring die een dergelijke samenwerking zaait als men de nederlandse bevolking niet uitlegt waarom die opeens nodig is in 1997. Ik beschouw die samenwerking als symboolpolitiek. En nog steeds zonder een verder woordje uitleg.

  Waarom is die samenwerking nodig? De Nederlands Limburgers hebben mij duidelijk en vaak genoeg persoonlijk (en vaak genoeg op niet zo propere wijze, alsof ik daar verantwoordelijk voor zou zijn) laten weten dat zij niet om franse lessen vragen; zij willen Engels op de lagere school.

  Waarom is die samenwerking er? Toch geen doekje voor het bloeden? De Franstalige Voerenaren willen de Rondzendbrieven Peeters, Martens en keulen van de baan. Sinds 1998 steun ik hen in die eis en meer: wat mij betreft ligt de oplossing in het Europese verdrag dat hen het recht geeft op zendtijd op de VRT en het spreken van hun taal in de gemeenteraad.

  Vanzelf dat voorafgaand aan de verkiezingen van 2000 de L1 TV u mijn brief uit de handen nam…en deze niet ter sprake liet komen. Die brief legde n.l. de vinger op het eigen pijne punt. En betrokkenheid en VERANTWOORDELIJKHEID.

Les commentaires sont fermés.